På sporet av Harry Hole….

….av Jo Nesbø og Nasjonalbiblioteket.

Labyrint – på jakten av Harry Hole, en utstilling på Nasjonalbiblioteket..

Overskriften er med hensikt laget for å villede…….
At Jo Nesbøe skulle skrive noe her….tror ikke det, men jeg har på mine nattlige arbeidsutflukter i hele sommer lyttet til serien om Harry Hole på Lydbok – den siste utgaven – mesterlig innlest av Dennis Storhøi – kan anbefales på det varmeste!📚📳

Etter å ha gjort et Google-søk for å finne info om en av bokseriens mange referanser til landemerker i Oslo, kom jeg over Nasjonalbibliotekets side om utstillingen Labyrint. Klokken 16:00 den 17.august – det kunne neppe passet bedre! Den kan oppleves helt frem tom. 5. november i år.

labyrint

Labyrint. På sporet av Harry Hole belyser detektivens etterforskningsmetoder, romanfigurenes egenskaper og byens og samfunnets rolle i fortellingene. 

Du får også innblikk i Jo Nesbøs arbeidsmetoder, konsulentuttalelse fra debutboka Flaggermusmannen, og manuskriptet til en upublisert Harry Hole-roman. 

Som dere sikkert skjønner – en teaser av denne kaliber måtte undersøkes nærmere!

Nasjonalbiblioteket

I anledningen av 25års jubileet for den første utgivelsen av Harry Hole romanen Flaggermusmannen, har Nasjonalbiblioteket laget en utstilling om Jo Nesbøs forfatterskap, og om Krim(anti)helten Harry Hole.

For det første må jeg si at det var veldig gøy og være på Nasjonalbiblioteket.

Nasjonalbiblioteket holder til i fantastiske lokaler etter det gamle universitetsbiblioteket i Henrik Ibsensgate 110 ved Solli plass, legg spesielt merke til svingdøren av Teak i inngangspartiet.

Dette er en instutisjon som har for øye og bevare alle medier for fremtiden. Det være seg bøker, aviser, tidsskrifter, digitale dokumenter, film, video, fotografi, kart, kringkasting, lydbøker, musikk, notetrykk, postkort, plakater, småtrykk og teatermateriale. Og alt stilles til rådighet for publikum i Nasjonalbibliotekets publikumslokaler på Henrik Ibsens gate 110, 0255 i Oslo, flyttet hit i de gamle lokalene til Universitetsbiblioteket i 2005. Under ledelse av Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myre, siden 2014.

LABYRINT

Biblioteket hadde valgt dette navnet på, utstillingen, av flere årsaker – kartet over Oslo kan minne om en labyrint, et fingeravtrykk kan se ut som en labyrint, en kriminal etterforskning er ofte som en labyrint, med en riktig vei, og med mange irrganger.

En «Harry Hole» tavle fra «Marekors» legg spesielt merke til avisutkilpp fra saken om Norges «eneste» seriemorder, Arnfinn Nesset.

Harry Holes evangelium

Utstillingen var delt inn i rom, med forskjellige aspekter om Harrys virke og om en krimgåtes forskjellige ingredienser, som «Monsteret», Samfunnet, den menneskelige anatomi og Harry Holes Evangelium. Med bl.a.:

1. Før du trår inn på et åsted, skal du tømme hodet for alle tanker, bli et språkløst, nyfødt barn og gjøre deg åpen for det hellige førsteinntrykket, de viktige første sekundene som er din store og eneste sjanse til å se hva som har skjedd»

2. «De beste løgnene er nitti prosent sanne.»

Harry Hole
Harrys Evangelium.

Kongemakeren

Rosinen i pølsa, kanskje, var rommet med konsulent uttalelser, over flere av Nesbøs manuser, dokumenter om hvordan han jobber for å forfatte en bok, samt en første utgave av en bok som aldri ble utgitt.

Manuset til Kongemakeren skal angivelig handle om det Norske Sosialdemokratiet og det Norske Arbeiderpartiet. Etter at konsulentene og Nesbø selv var enige om at historien hadde «huller» valget Nesbø og slette hele manuset på sin computer! Men så viste det seg at forlaget hadde tatt vare på manuset i sin safe.

INGEN andre, en konsulentene hos Aschehoug, og selvfølgelig forfatteren selv har noen gang lest denne romanen, inntil nå. Guiden kunne fortelle at han og de andre guidene fikk hvert sitt manus, med stempelet «KOINFIDENSIELT» har fått lese manuset. Og til tross for flere oppfordinger av oss deltagerene, og tilbud om gratis øl på SCHRØDER, Harrys stam pub, ville han ikke røpe annet enn at det var en bra kriminalbok, men alts ikke bra nok, for forfatteren selv. Det vitner kanskje om at Nesbø er som Hole – kompromissløs…

Første utkastet av «Komgemakeren» behørlig nedlåst.

Velferdsstaten

Harry Hole deler ofte sine betraktninger om det norske samfunnet, om organisajoner som, helsevesenet, fengselsvesenet, politiet, og det politiske systemet. Vi ble fortalt at Jo Nesbøs store ambisjon var å skrive et politisk verk, men om det kommer som en Harry Hole roman eller på annen måte vites ikke.

Ikke alle får «plass» i et velorganisert samfunn.

Jo Nesbø er selv meget samfunnsengasjert og gjennom »Harry Holes stiftelse» deles det ut midler til utdanning for barn i «den tredje verden» bl.a. via den årlige prisen «Ei ålreit dame/En ålreit fyr».

Bakgrunnen for Harry og Jo sitt engasjement for de så kalt «svake» i samfunnet kjenner jeg ikke fult ut, men det er kjent at Nesbøs far valgte, kun 18år gammel og kjempe på feil side under krigen og at hans historie var til inspirasjon til bl.a. boken Rødstrupe.

En del av handlingen i denne boken er et planlagt attentat fra øverste etasje på SAS-hotellet mot slottet.

Etter omvisningen rakk jeg en tur rundt på Vika og opp på slottsplassen, og riktignok – SAS-hoteller ruver ikke så langt unna.

Avslutningsvis ble det en aldri så liten utveksling av meninger, blant deltagerene på omvisningen, om den nye øl-kulturen om dagen. Og diskusjonen ble behørlig forseilet av Guiden, som med tyngde, kunne proklamere at ingen ting kunne slå en dugfrisk halvliter med Oslos øl – Ringnes – på Schrøder.

Utgitt i 180 land

Til slutt vi jeg neve at serien om Harry Hole er utgitt i 180 land, som referanse kan det nevnes at FN anerkjenner 196 land i verden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *