Ketil Skillingstad
Herdersmann
5.11.1964 – 4.1.2024
Til tonene av sangen «Auld Lang Syne» med norsk tekst:
startet bisettelsen av min kjære venn og turkompis, Ketil Skillingstad.
Ingen var mer hyggelig å være med eller ta med på tur, ingen! Så enkelt kan det oppsummeres – et gammelt vennskap er dessverre over, men minnene er fortsatt sterke.
Jeg husker ikke første gang jeg møtte denne høyreiste sjarmerende gutten, noen og tyve år gammel, selv var jeg bare 19, men jeg husker tydelig første gang jeg hørte han. En av de første kveldene, på hybel i personalboligene i Fossveien 18, jeg hadde lagt meg til å sove, men noen var tydeligvis i feststemning – utenfor passerte det en fyr som sang av full hals «och der står mamma med bullar og rykande choklad….»
Hvor lang tid det tok før jeg forstod at det var Ketil som hadde gått forbi husker jeg heller ikke, men det kan ikke ha vært lenge etter vi satt på hybelen til Ketil å spilte musikk det gikk opp et lys….. «har du hørt Magnus Uggla?» «Nopp» «da har du gått glipp av noe, hør på denne:» Joye Killer
Ohio, jeg skjønner nå at dette kunne blitt et langt innlegg om jeg skal fortelle om alt vi opplevd sammen – Ketil Skillingstad og jeg…..!
Veldig mange turer har det blitt, av varierende lengde, kvalitet og innhold, men alltid hyggelig, som for eksempel denne fra Åan til Rauhellern.
Hvil i fred, kjære venn.
En triologi av Lothar de Berg.
Det ligger tre hengebroer i Nordmarka en ved Trofosskloppa, en ved Haklokalven og , den mest kjente, ved Bjørnsjøhelvete. Planen vår er og gå til dem alle i løpet av høsten.
Etter mye jobbing i sommer er det blitt lite tid til tur, men så fikk vi et spark i baken når vi fikk oppdrag i Sørkedalen og serviset seg at det var bare noen få km. fra der vi jobbet og til en av hengebroene nemlig den ved Trofosskloppa. Så da er vi i gang med triologien om bruene i Nordmarka.
Trofosskloppa ligger over Langlielva, som ligger godt inn i Sørkedalen på vei opp mot Heimtjern, Kringla og Lamglivannet. Vi parkerte ved utfartsparkeringer i enden av Xinoberveiem, der Langlielva og Hegglielva møtes og blir til Sørkedalselva. Den første kilometeren er på grusveien som går forbi bommen på Langliveien, hold to ganger til høyre så kommer man inn på en eldre vei med grass i midten.
Da er det bare en kilometer igjen så kommer man til brua. Til vår skuffelse var den ikke holdt vedlikehold og var dessverre ikke mulig og krysse.
så vi måtte gjøre vendereis og fant heller en sti som gikk opp til Kjelsåkulpene. Og fant ut at vinteren er på vei.
Men, som Lothar sier – da er i ihvertfall i gang med å høste hengebruer.
Med bilen sneket opp forbi Svartorsetra innerst i Sørkedalen ble det gjort klar for anmarsj mot Bjørnholt, som ligger helt syd ved vannet Bjørnsjøen i Nordmarka, lett tilgjengelig fra Maridalen. Men vi tok altså utgangspunkt i Sørkedalens østlige område etter at vi hadde blitt kjent her pga. nattlige bravader, både for Pernille og andre som trengte vår assistanse…..
Lothar var, som vanlig, klar for dyst, da han ikke hadde deltatt i nevneverdig grad tidligere på stintet, men for et er engasjement han viste når det gjelder og komme seg til ulendte plasser vi finner det for godt å oppsøke!!!
Vi satte i mars mot Kobberhaughytta i restene av snøfallet sist uke, og høye støvler var og foretrekke da det var veldig vått i marka.
Etter hytta tok vi fatt på selve kobberhaugene, dessverre var været grått og tåka lå lavt så vi fikk ikke særlig utsikt fra haugene, men etter en liten rast stupte vi ned dalen mot Bjørnsjøen. Her kom vi til en demning vi måtte gå over og fortsette opp trappene opp mot Bjørnhold og Nordmarka skole. Bjørnhold et er bevertningssted og man kan få leie kanoer her for en tur på Bjørnsjøen. Skolen er en ungdomsskole med undervisnnngstilbud til ungdom som ønsker er alternativ til vanlig skole.
Men ved vår passering, så vi verken noe til servering eller ungdommer. Men Gamlenordmarka veien fant vi, og nedover den et par kilometer fant vi også stien som gikk ned til dagens destinasjon og hengebru nummer to – Bjørnsjøhelvete.
Passeringen gikk, bokstavelig talt, knirkefritt! Broen er nylig satt i stand og gjennoppstått med en «fylkeskommunal standar» og hvis du først kommer deg ned stien, som var det mest hasardiøse med turen, kan alle, både liten og stor, på to eller fire ben, passere uten noen form for vanskeligheter!
På vei tilbake ble vi minnet på hvor bynært vi var, med Oslo i horisonten, og mektige Tryvannstårnet godt synlig fra Sørkedalen:
Gutta og jeg hadde vært så heldige at vi hadde blitt bed med til Oslo for høre på en vandreforestilling av og med Ross Kolby.
En vandreforestilling på Akershus festning
Akerhuskaia,
26. november 1942 kl. 14:50:
Det tyske troppeskipet D/S «Donau» legger fra kai, med 532 jøder ombord. Endestasjonen for dem er konsentrasjonsleiren Auschwitz. Kun 34 av de totalt 773 deporterte jødene kom tilbake til Norge i live.
Det hele foregikk på Akershus festning og tok for seg ni menneskers skjebner under krigsårene. Blant annet om de ti tyske etterretningsoffiserene som stod på Akershus kaia og ventet på Blücher’s ankomst. Den jødiske jenta Rut, som hadde emigrert fra Wien til er nytt liv i Oslo, som ble deportert til Auschwitz, og kom aldri tilbake. Samt Quislings liv og endelikt på Akershus festning. Hjemmesiden til foredraget finner du her.
Etter Anders Behring Breiviks terrorangrep i Oslo og på Utøya 22. juli 2011 malte Kolby verket Næringsom viser en Yara-sekk med kunstgjødsel for å debattere ekstremisme og enkeltmenneskets ansvar for å bruke eller misbruke tilgjengelig teknologi.
Kolby var en ny bekjentskap for oss i «på tur» gjengen, men vi har blitt behørlig klar over at han er en virkelig størrelse, kanskje først og fremst som maler, da han, i tillegg til portrett av selveste Gunnar «kjakan» Sønsteby, har malt portrett alle kongene som levde ved krigsutbruddet, og maleriene henger alle på hjemmefrontmuseet.
Mer om Kolby finnes her.
Det ble en fantastisk forestilling/foredrag om 9 menneskeskjebner i krigsårene, med blant annet visning av retterstedet for 42 nordmenn som ble dømt til døden og skutt på festningen.
Historien om lederen fra Pelle gruppa, som sammen med sine motstands brødre, greide og rømme fra fangenskap i kronprinsens kruttårn, og ble tatt igjen, men som allikevel overlevde krigen. For senere og bli overvåket av den norske stat som ble så redd for kommunister etter kuppet i Tsjekkoslovakia i 1948, at også de som hadde kjempet for å frigjøre Norge fra okkupasjon, allikevel ikke fikk leve som frie mennesker.
Vi ble også vis retterstedet der Quisling ble skutt. Stedet ble ikke offentlig gjort før i 2015, 70 år etter frigjøringen, i frykt for at det skulle bli et «hellig» sted for sympatiserer av det han stod for, og Kolby kunne fortelle at selv etter så mange år hadde han funnet friske blomster på dette stede, da han kom ditt med en gruppe, for bare en uke side.
Omvisningen og foredraget sluttet på utsiktspunktet over honørbrygga på rådhuskaia i Pipervika, der Erling Lorentzen i juni 1948 sto og tok imot kongefamilien da de vente tilbake fra Eksil, til et igjen fritt Norge.
Etter en lang høst med mye jobbing er vi klare for vinter’n i Finnemarka. Målet var og reise til andre steder og blogge fra, men både jobb og privatliv tilsier at vi kommer til å tilbringe mye tid i Finnemarka også denne vinteren.
Dagen tur i nysnø gikk som seg hør og bør til gapahuken på Nordsneisa. Vi fant frem fjellskia og la i vei oppover veien mot Ulafoss. Med -1 i lufta og ski som ikke hadde fått det stellet som de fortjener, til tross for at de er 30år gamle, så ble det mye kladder under skia. Men lysten til å gå på ski var så stor, både hos Lothar og meg, at vi fortsatte ufortrødent videre med de skia vi hadde på.
Det vil bli flere blogg innlegg fra Finnemarka i vinter og vil bli lagt ut løpende under her.
-1 i lufta på Eiksetra i dag, løypene til Skimten og Tverråsen ble preppet i dag, føret var upåklagelig og løypene var helt OK – litt løse for Lothar, som ikke var oppsatt med ski, og myrene var ikke helt tilfrosset så vi tråkket igjennom flere steder. Men alt i alt en fin start på sesongen!
lett snø og 0 grader i dag, kun Tverråsrunden som var kjørt så da ble det den 2 ganger.
…til målet
Nå er det jo flere av oss som er enige i at VEIEN er målet, men et sted skal jo veien gå….. da er det kanskje lurt å ha noe og gå etter😝
På dagens tur ble det nok en gang klart at uten sti og uten kart må man bruke andre «hjelpemidler» for å komme ditt man har tenkt seg!
Når jeg er usikker på hvor stien går videre og trenger litt Intel på hvor stien under snøen går roper jeg stadig oftere på Lothar. Enten kommer han mot meg på stien eller så fortsetter han videre på den, dette slår aldri feil! Denne egenskapen hadde Treff også – de vet hvor stien går, under snøen, tidvis føler jeg at jeg har den samme evnen selv, men det er helst de dagene jeg eller føler meg «bulletproof» og det er slett ikke hver dag! Men Lothar, som Treff, er aldri i tvil!!
Tenkte jeg skulle skrive noe fornuftig om å ha «spor» å følge, som små blå merker på trær og steiner:
Men som så mange ganger før- et bilde sier mer enn tusen ord.
vi er så heldige at vi bor tett på marka, samtidig som vi bor nede i en vakker dal. På få meter og minutter kan vi stige mange høydemeter. Derfor kan vi starte en tur med grønne plener rundt oss og etter kunn kort tid være blant snøtunge trer.
Mildværet holder seg, så da ble det sykkeltur i dag🐕🦺🚴🏻♂️
Plutselig oppdaget vi at løypa fra Kanada var preppet – det er den beste skøytetraseen i sørlige Viken, og om du vet den er nypreparerte er det ulovlig og ikke gå en tur på skøyteski….⛷️😅 Vel det burde det være i alle fall være…..
Vi heiv oss i hvert fall i bilen og suste opp til Rustanveien, men – det var ikke noe snø…..😣 Men etter å høre med ei med skilue og i ferd med å starte bilen, fikk vi greie på at men måtte gå det første kvarteret opp veien for å treffe på løypa, vi gikk jo her forrige onsdag, da var det ikke preppa men mye snø, etter det har det vært mye mildvær så overraskelsen var stor da vi så at løypa var kjørt:
I skrivende stund er klokka blitt over 24:00 og i følge «skisporet.no» var nedre del av løypa kjørt for 12 timer siden – vi var der ca. 17:30. Så vi kunne altså ha gått i dagslys, men tur med hodelykt er en meget god erstatning!
Vi hadde lyst til å utnytte den fine løypa som er kjørt fra Dammyrdammen og nordover, så vi tenkte at vi kunne prøve å sykle. Så vi dro tidlig om morgenen, mens det ennå var mørkt for å komme foran alle som skulle gå på ski. Med -3 og opphold holdt løypa seg har og fin, og syklingen gikk uten problemer. Men når vi kom til Ulafoss fant vi ut at vi heller enn å sykle opp til Sneisene skulle ta en tur til Fallet. Hit var også løypa eksepsjonell og med Lothar foran gikk turen inn som en lek. Da vi kom frem fant vi deg for godt å gå inn i hytta og fyre opp i ovnen. Det gikk som det måtte gå – varmen steg og både Lothar og jeg sovnet på hver vår brisk etter en liten brunsj. Fallet er ei hytte som Statskog eier men er åpen for alle, her kan du ta med deg en matbit og tilpasset med ligge over om hytta er ledig. Etter vår erfaring er den oftest det. Vi fant i hvert fall roen noen timer her i dag før vi bestemte oss for å sykle på skaren ned veien på østsiden av Tverrelva tilbake til P-plassen på Rustanveien.
Knallhardt før med et par cm. puddersnø lagde magisk stemning ved Tverråsutsikten i kveld!❄️🌨️🗻
Med 12minus, og første gang så kaldt i vinter, skulle man tro det var best å holde seg hjemme, men med skikkelig pels og tilsvarende bekledning var det ikke noe problem å gå en tur inn til Fallet og tilbake. Det eneste som var utfordrende var isingen i jekslene som er under behandling på DOF på UiO. Men den vendte seg også til det kalde miljøet etter noen minutter.
Det eneste som absolutt ikke ville være med på en slik kald tur var telefonen som skulle dokumentere turen. Så den takket for seg i siste bakken opp til Ulafoss, da ble resultatet slik:
-8,5 ved Eggekollen og 22:30 var det ingen på P-plassen der lysløypa begynner så vi tok kjangsen på å gå derfra. 2cm med dunsnø gjorde turen litt mindre «knallhard» en hva underlaget tilsa. Men kommer det snø snart vil det bli suverene forhold nå når sålen er så har å fin.
Ellers -11 og glitrende litt høyere opp, rundt Tverråsrunden, Lothar takler både hardt føre og kulde som en mann….😝🤓🤫🙄
Nydelig snøvær etter all Lucia-feiringen i dag, og Posten.no melder om pakke for henting på REMA. Bilen står på bukker med defekt hjullager så da var gode råd dyre…. men ikke dyrere en at det var bare å ta på joggeskoa vi kjøpte i høst – med høye sider i neopren – se her. Det fungerte som bare det med tykke Lars Monsen sokker i! Begge deler kjøpt på Magasinet.
4 dager er for lenge mellom hver tur for Lothar og altfor lenge for meg! Ski ferdigheter og form er ferskvare og etter 4 dager merkes det at kroppen er stivere i alt fra stavtak og fraspark til utforkjøring, men etter noen km. kommer balanse og koordinasjon tilbake, men dersom man går hver eller annenhver dag føles det ikke slik!
vel uansett en super tur til Storsteinsfjell via Skimten i kveld, løypa var ikke kjørt i dag hele veien, men man trenger ikke helt ny kjørte løyper for at turen skal bli en suksess!!
Dårlig vær og bilen på verksted legger en demper på både lysta og muligheten til å gå mer på ski, men hvis det ikke blir mildere nå vil det fortsatt være fantastisk i Finnemarka i Jula!! For to dager siden ble hele løypa for Hauer’n kjørt opp så vi håper at vi får gått fra Kanada til Egge i løpet av Jula!!
Dagens tur gikk fra Trolldalen til Vesle Nykjua, på løyper med 3cm snø med islag på toppen -1 og med regn og sludd. Fatbike på dette føre var helt riktig!! Med nye GTX-bukser jeg fikk av gutta til jul og kaffe på nymalte bønner fra Tuva og Vegard gikk turen som en lek!!!!
Nykjua bautaen
Trefningen ved Nykjua fant sted ved Nykjua i Finnemarka den 10. mars 1945, altså mindre enn to måneder før slutten på andre verdenskrig. Under en razzia ble to mann fra Milorg drept, og to tyske soldater falt også.
Stedet ligger i Lier kommune, nær grensa til Modum, i et område der Milorg hadde stor aktivitet. Det var to slipplag, altså grupper som tok imot flyslipp, forlagt på ei hytte ved Nykjua og ei ved Tverråsaksla.
Kilde: Lokalhistoriewiki.no
På grunn av et motvillig hjullager og en ødelagt bakaksel ble det en sen, men ytterst tiltrengt, tur til Fallet og tilbake på en hobby «Er’e mulig å jobbe så treigt»bilmekaniker og en «jeg tror jeg dauer av kjedsomhet» – trekkhund. 🐕🦺🔧🗜️🪛🧰🙄😬😅
Men, som alltid, når enden er god er allting godt!
Så var vi i 2023 – nye julekiloer må trimmes vekk, og vi startet med en aldri så liten tur på bena opp til Gapahuken ved Lelangen.
Med -16grader, men i strålende vintervær fant vi endelig en anledning, etter nyttårsfeiring, besøk på kjøpesentre og legetimer, til å gå ski sammen.
Med litt mer en vanlig skiklær og nyinnkjøpte skihansker av typen «tjukke» la vi i vei på knallharde, men velpreparerte løyper, opp mot Løken å Vrangen. Vi håpet på at det var løype over isen, men ingen hadde våget seg ut på isen tidligere i sesongen, men det forventes at noen kjører løype her snart?! Og særlig hvis temperaturen holder seg lav fremover.
Med masse snø og ingen nyoppkjørte løyper fant vi allikevel spor etter en enkelt skientusiast som hadde gått opp Dritabakkene og tatt sløyfa rundt Tverråsrunden. Men litt inn på Måneskinsheia ble sporene borte for oss for her i åpent landskap ( hvor vi trivs best 🙂 hadde vinden slettet alle spor. Men tross for føyke og mørke – Lothar førte oss over med fjellstø kurs!
Paradoksalt nok ble redningen fra snøkaoset i «lavlandet» og søke oppover til Eiksetra og ennå mer snø….. for skisporet.no kunne fortelle at det var ny preppa løyper opp til Lelangplassen og videre opp til Trettenkollen. Så for å komme oss vekk fra «galskapen» i «byen» gikk vi oss en tur der.
Mellom to perioder med mildvær og regn ble det kjørt løyper før i dag, med -5 grader var løypene knallharde men gnistrende! Det var noen dager siden vi hadde vært på ski så Lothar var superklar, og med han foran ble det stort sett staking på meg opp til Storsteinsfjell, tilbake til Skimten og langs Tverråsen.
Lothar hatte ekstra fjerning i gangen i dag tidlig og vekket meg med et godlynt «roar» med en tydelig antydning til at det var på høy tid og komme seg ut og opp i marka til nypreparerte løyper, null grader og til fantastisk soloppgang 🐶
Så da var det ingen bønn, i skumringen ved 08:30 tida hadde jeg ikke annet valg enn å kjøre opp Eiksetraveien, betale 30,- i bompenger og spenne på ski og for hund. Men Lothar hadde, som alltid, rett – det ble en FANTASTISK tur!!!
Vi måtte strekke litt på bena og gutta ville trene på å gå med Lothar. Så vi tok turen til Trolldalen, her var det ikke kjørt spor på et par dager og da er det som regel ikke mye folk – slik at vi kunne trene uten sure tilrop – «ha kontroll på bikka du!», osv…….🐶😎😳😅
Med nypreparerte skøyteski og fullladet batteri på hodelykta lå alt til rette for årets hittil lengste tur på ski. I tett snø drev startet i fra Eiksetra og la vi veien mot Svarthavna og fortsatte videre rundt Vrangla til P-plassen ved Ulevann, videre tok vi en liten om vei via Korpetjern til Solbergvann. Så vis Kulpen, Mellomdammen og Nærdammen, opp forbi Marivannet, mellom Goliaten og Ytre Langvann og opp til Tverken. Så tilbake over Tjuvtjernheia, myrdraget på Tverråsrunden, ned Dritabakkene og akebakke ved Eiksetra. Vi har senere funnet ut at vi har gått Hauer’n løypene revers, med unntak av runden rundt Vrangla og den ekstra sløyfa over Korpetjern.
All nedbøren som kom som regn og sludd i lavlandet hadde kommet som snø i høyden. Siden mandag kveld måndet ha snødd nær en halvmeter oppe i marka, med den følge at, selv de nypreparerte, løypene var ganske myke. Noe som betyr at en mann på 110 kg+ også en hund på 30 kg ikke får samme responsen fra underlaget! Så til tross for fantastisk innsats fra Finnemarkas løypekjørere, ble det en tung tur på nesten 2,5 mil i kveld.
Nykjørte løyper fra Kanada til Egge måtte prøves. Lothar fikk fri i dag siden han jobbet så hard i går. -6 og veldig trått føre, men allikevel, som alltid, en herlig tur!!
Vi har lenge hatt lyst til å prøve løypa til Finnemarka trekkhundklubb rundt Kårevann. Her fikk Lothar prøve og løpe i løyper som var langt mer opptråkka en han er vant til, men han fiksa det fint! Men i trang hundeslede-løype ble det noe mer passivt å gå på ski etter. Men en fin avveksling fra super-preppa langrennsløyper!🐕🦺⛷️
Det har blitt litt mye kos det i siste og stive ledd og muskler etter solotur den 19. så vi måtte prøve en liten tur for å løse opp i knirking i ledd og spenning i sener. Vi fikk se at det var kjørt løype på venstre side av veien fra Eggevollen til Martinshaugen. Så vi stoppet der og susa oppover på gamle løyper som var steinharde og det var masse tredryss som hadde frosset til is, det resulterte i sesongens første og andre fall, men ingen andre skader en såret stolthet og litt blå skinker, samt øyehimmling fra Lothar, som mente det måtte gå ann og holde seg på beina! Når vi kom til Martinshaugen tenkte vi at vi like gjerne kunne ta vann veien over Garsjø, det var ikke mange spor men med hard skare på toppen gikk det veldig greit når man hadde 30kg kraftpakke til å trekke seg over.
Det blir forøvrig siste passering over isen for denne sesongen da Garsjø og Løken skal tappes ned pga. forestående rehabilitering av demninger det er funnet svakheter ved.
Alt lå til rette for en fantastisk sykkeltur på knall harde løyper med et lett dryss av snø. Men knall harde løyper til tross, de var meget forræderiske – vel i alle fall litt forræderiske….😊
Det viste seg at den harde overflaten skulte en myk dyne av løssnø som vi til stadighet falt ned i når farten ble for lav. Den store skrekken var at til den harde hinnen skulle gi etter også når vi hadde farten oppe og det dermed skulle føre oss til den skjebne at vi skulle stupe over sykkelen og møte det harde med tryne først. Men heldigvis er det slik fatt at bakdelen på sykkelen er tyngst når en mann på over 100kg sitter på, så det som skjedde var at bakhjulet slo igjennom først og framhjulet hold seg «flytende» til farten var så lav at noe stup over styret ble unngått 😬🤤🤭
Men etter Saga, på stykket mellom de to veiene som begge går til Glitrevann, ble hyppigheten på løypekolaps så ofte at vi fant det best å ta veien ned til Sjåstad og Baneveien hjem.
Gratulere med dagen til Sigurd, 12 år i dag, og vi var bedt på lag med pizza og donuts. Så vi skyldte på det da det ble en kort tur på skøyteski i herlige løyper med nysnø og snødryss.
Halvannet døgn etter selve løpet måtte vi prøve oss i løypa og gikk en av to runder i løypa til Hauer’n. Hauer’n er et klassisk løp, men jeg gikk med skøyteski og trekkhund, så tiden kan selvfølgelig ikke sammenlignes med å gå alene på klassiske ski. Vinneren av halvHauer’n i år gikk på 1:15:15, så vi har mye trening foran oss om vi skal hamle opp med han🐕🦺⛷️😊 Uansett er det moro og oppleve løypa som løpet går i!
Eiksetra – Svarthavna – Trettenkollen – Lelangen også kalt Lelangen-runden.
Det er hard i løypene nå, men løypa over Trettenkollen er kjørt relativ skjelden og er først nå blitt så fast, men fortsatt myk til at man får herlig responsivt fraspark😊⛷️🐕🦺
Da er det vår – i hvert fall i følge oss i «på tur» Finnemarka er trålet på langs og på tvers også i år, fordi om ikke turen fra Breili til Drammen Torg ikke ble en realitet i år heller….. Det er logget 45 turer i vinter, den lengste på 37,7 km og den korteste i, i dag, på 5,1km – Siste stavtak ble satt i lysløypa fra Eggevollen til Martinsløkka og ned igjen, da var snøen så råtten at Lothar sa «dette gidder jeg ikke mer! Men en og annen frostnatt kan nok få oss til å prøve skiløypene i fantastiske Finnemarka igjen, men for oss vil det da uansett være VÅR!!!!’🌸
Vinteren slipper ikke taket, og vi har gått ennå flere turer på ski i Finnemarka. Og flere turer planlegges i påsken som har så vidt kommet i gang. I går snødde det, til dels kraftig, og på morgenen nå på Langfredag ser løypekartet slik ut:
Så både Lier, Drammen og Øvre Eiker er i gang med å preparere løyper for ivrige skiløpere.
Vi er nå oppe i over 50 turer i Finnemarka i vinter og, som sagt, flere vil det bli før snøen er borte.
Alt i alt har det vært en av de beste vintre i Finnemarka, skiføret tatt i betraktning!
Hallingskarvet Nasjonalpark-akevitt
Laga på base av viklkarve, lagret på sherryfat. spedd Med egge gårdS sommerakkevitt med sitron. akkevitten er eit samarbeid myllo restaurant hallingstuene på geilo og egge gård i lier. denne flasken med livetS vann er blendet av håkon steinbo.
Det tok faktisk litt tid, etter vi ankom hytta i Hallingskarvet Nasjonalpark, leid av Liv og Thomas Christensen av Hol fjellstyret, hvor Lothar og jeg var så heldige og få låne denne uka, til vi skulle finne ut at vi ikke var de første fra Egge som hadde funnet veien helt hit opp i eldoradoet av norsk villmark.
Anmarsjen opp fra Nysetlægret på Rallarveien og opp til hytta, ved Øvre Hellevatnet, tok oss halvannen time i et fantastisk høstvær.
Men etter ankomst hytta, måtte vi gå en liten runde og summe oss litt, for hvor fint det var her i fjellet nå!!!⛰👍🏻😳😊
FANTASTISK…. rett og slett!
Så, etter å ha pakket ut og startet med matlaging, fant vi altså akevitt fra Egge gård i Lier – et steinkast fra der vi bor. Flasken var ikke åpnet og vi tørte ikke å gjøre det, fordi om Lothar sa at du kommer sikkert til å bli tilgitt….. Det hadde jeg sikkert, men vi kom allikevel ikke til å tørste, så vi fikk heller vente til vi kommer en annen gang hvor vertskapet er tilstede. Uansett – et artig sammentreff at eplene vi hadde med i sekken kom fra samme gård som akevitten, som alt var her.
Vi kunne uansett ikke klage på gjestfriheten, vi hadde vært innom Liv, for å hente nøklene til hytta og fått med oss helt fersk reinkjøtt som vi lagde til middag. Øl og brus var det også bare og forsyne seg med sa hun – vi forsøkte å være måteholdene.
Maken til tilrettelegging har vi ikke opplevd siden Tinderanglerne var på hytteturer i regi av Torbjørn Lia, både på Holsåsen og på Ustaoset, hennholdsvis med turer til Lordehytta og som deltagere på Skarverennet, back in the days.
Dagen etter, ble som planlagt brukt til å lese om, forrige innleggs store helt – Harry Hole – i Jo Nesbøs nye bok Blodmåne.
Lothar syntes båndtvangen i Hol kommune var over alle støvleskaft, men greide uansett å kose seg i sola, som også i dag skinte fra klar himmel. Da kvelden kom, og vi skulle sette garn, syntes også han at innholdet i opplevelsene tok seg betraktelig opp.
Vi satte 4 garnlengder, men dessverre ingen fisk. Vi fortvilte ikke for i dag var dagen for turens hovedmål – Lordehytta.
Vi pakket sekk og kløv med lunsj og litt klær og satte i mars mot selve skarven.
Kom etterhvert inn på T-løypa opp Folarskardet og ankom hytta etter en times gange. Her har jeg vært før, med Tinderanglerne, men fant ingen spor etter oss fra den gang, men syntes det var på sin plass og laget et for denne gangen:
Hvis vi ikke skrev noe på veggen den gang skulle man ikke tro verden sto til Påskle…. Så vi konkluderte med at de måtte være et sted bak alle forordningene som nå hang på veggen.
Vi tenkte litt på hva Lorden selv ville sagt om han så alle paragrafene som må følges, og at de nå tar 100,- per overnatting i hytta han bygde for over 140 år siden…. men men tidene forandrer seg🤔 og «alt» koster vist penger nå. Bortsett fra for oss da, som har fått låne hytte😀🛖
Lordehytta er en steinbu som ble bygd omkring 1880. Den irske lord John Garvagh d.y fikk bygget steinbua med hjelp av Lars Lein fra Hovet. Hytta ligger 1620 m.o.h i Folarskaret på Hallingskarvet. Til Lordehytta kommer du bare til fots. Det er ca 3 timers gange opp dit fra Haugastøl eller fra Raggsteindalen. Lord Garvagh traff Lars Lein på sin første tur på Hardangervidda. Lein var med ham på jaktturer og hjalp ham å fange rein. Lein var en dyktig jeger og fangstmann. Lorden ga Lein oppgaven å bygge en hytte oppe i Folarskardet. Huset er bygget som en langstrakt stølsbu. Hytta er restaurert og kan nyttes av alle.
Kilde: ut.no
Etter en enkel, men god, lunsj inne i hytta, satte vi nesa nedover igjen.
Tåka hadde kommet sigende og det var regn i lufta når vi kom ut, men Turistforeningen har, som alltid, gjort jobben sin og vi fulgte T’ene nedover til klart vær igjen.
Så var det avgang, og etter rydding og vasking, satte vi oss i båten for å komme over på andre siden av vannet, og fulgte så vassdraget et stykke nedover mot Nedre Hellevatnet, før vi krysset over og ned til bilen igjen.
….av Jo Nesbø og Nasjonalbiblioteket.
Overskriften er med hensikt laget for å villede…….
At Jo Nesbøe skulle skrive noe her….tror ikke det, men jeg har på mine nattlige arbeidsutflukter i hele sommer lyttet til serien om Harry Hole på Lydbok – den siste utgaven – mesterlig innlest av Dennis Storhøi – kan anbefales på det varmeste!📚📳
Etter å ha gjort et Google-søk for å finne info om en av bokseriens mange referanser til landemerker i Oslo, kom jeg over Nasjonalbibliotekets side om utstillingen Labyrint. Klokken 16:00 den 17.august – det kunne neppe passet bedre! Den kan oppleves helt frem tom. 5. november i år.
labyrint
Labyrint. På sporet av Harry Hole belyser detektivens etterforskningsmetoder, romanfigurenes egenskaper og byens og samfunnets rolle i fortellingene.
Du får også innblikk i Jo Nesbøs arbeidsmetoder, konsulentuttalelse fra debutboka Flaggermusmannen, og manuskriptet til en upublisert Harry Hole-roman.
Som dere sikkert skjønner – en teaser av denne kaliber måtte undersøkes nærmere!
I anledningen av 25års jubileet for den første utgivelsen av Harry Hole romanen Flaggermusmannen, har Nasjonalbiblioteket laget en utstilling om Jo Nesbøs forfatterskap, og om Krim(anti)helten Harry Hole.
For det første må jeg si at det var veldig gøy og være på Nasjonalbiblioteket.
Dette er en instutisjon som har for øye og bevare alle medier for fremtiden. Det være seg bøker, aviser, tidsskrifter, digitale dokumenter, film, video, fotografi, kart, kringkasting, lydbøker, musikk, notetrykk, postkort, plakater, småtrykk og teatermateriale. Og alt stilles til rådighet for publikum i Nasjonalbibliotekets publikumslokaler på Henrik Ibsens gate 110, 0255 i Oslo, flyttet hit i de gamle lokalene til Universitetsbiblioteket i 2005. Under ledelse av Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myre, siden 2014.
Biblioteket hadde valgt dette navnet på, utstillingen, av flere årsaker – kartet over Oslo kan minne om en labyrint, et fingeravtrykk kan se ut som en labyrint, en kriminal etterforskning er ofte som en labyrint, med en riktig vei, og med mange irrganger.
Utstillingen var delt inn i rom, med forskjellige aspekter om Harrys virke og om en krimgåtes forskjellige ingredienser, som «Monsteret», Samfunnet, den menneskelige anatomi og Harry Holes Evangelium. Med bl.a.:
1. Før du trår inn på et åsted, skal du tømme hodet for alle tanker, bli et språkløst, nyfødt barn og gjøre deg åpen for det hellige førsteinntrykket, de viktige første sekundene som er din store og eneste sjanse til å se hva som har skjedd»
2. «De beste løgnene er nitti prosent sanne.»
Harry Hole
Rosinen i pølsa, kanskje, var rommet med konsulent uttalelser, over flere av Nesbøs manuser, dokumenter om hvordan han jobber for å forfatte en bok, samt en første utgave av en bok som aldri ble utgitt.
Manuset til Kongemakeren skal angivelig handle om det Norske Sosialdemokratiet og det Norske Arbeiderpartiet. Etter at konsulentene og Nesbø selv var enige om at historien hadde «huller» valget Nesbø og slette hele manuset på sin computer! Men så viste det seg at forlaget hadde tatt vare på manuset i sin safe.
INGEN andre, en konsulentene hos Aschehoug, og selvfølgelig forfatteren selv har noen gang lest denne romanen, inntil nå. Guiden kunne fortelle at han og de andre guidene fikk hvert sitt manus, med stempelet «KOINFIDENSIELT» har fått lese manuset. Og til tross for flere oppfordinger av oss deltagerene, og tilbud om gratis øl på SCHRØDER, Harrys stam pub, ville han ikke røpe annet enn at det var en bra kriminalbok, men alts ikke bra nok, for forfatteren selv. Det vitner kanskje om at Nesbø er som Hole – kompromissløs…
Harry Hole deler ofte sine betraktninger om det norske samfunnet, om organisajoner som, helsevesenet, fengselsvesenet, politiet, og det politiske systemet. Vi ble fortalt at Jo Nesbøs store ambisjon var å skrive et politisk verk, men om det kommer som en Harry Hole roman eller på annen måte vites ikke.
Jo Nesbø er selv meget samfunnsengasjert og gjennom »Harry Holes stiftelse» deles det ut midler til utdanning for barn i «den tredje verden» bl.a. via den årlige prisen «Ei ålreit dame/En ålreit fyr».
Bakgrunnen for Harry og Jo sitt engasjement for de så kalt «svake» i samfunnet kjenner jeg ikke fult ut, men det er kjent at Nesbøs far valgte, kun 18år gammel og kjempe på feil side under krigen og at hans historie var til inspirasjon til bl.a. boken Rødstrupe.
En del av handlingen i denne boken er et planlagt attentat fra øverste etasje på SAS-hotellet mot slottet.
Avslutningsvis ble det en aldri så liten utveksling av meninger, blant deltagerene på omvisningen, om den nye øl-kulturen om dagen. Og diskusjonen ble behørlig forseilet av Guiden, som med tyngde, kunne proklamere at ingen ting kunne slå en dugfrisk halvliter med Oslos øl – Ringnes – på Schrøder.
Til slutt vi jeg neve at serien om Harry Hole er utgitt i 180 land, som referanse kan det nevnes at FN anerkjenner 196 land i verden.
…. med de kjekke gutta.
Så var det tiden for årets tur med Bakkerudgjengen.
Hauk, Sondre, Sigurd, Lothar og jeg syklet fra Trolldalen og oppover til Fallet i kveldinga Søndag 14.august, dette var siste mulighet før skolen sulle begynne igjen for gutta, så vi pakket sekker og kløv, pumpa opp dekk og smurte kjeder på syklene og satte i gang oppover mot Dammyrdammen og langs Tverrelve opp til Fallet.
Vi tok oss tid til en liten rast ved hytta på Fallet før vi syklet til enden av veien og gjemte syklene og begynte å gå, og ble møtt med en fantastisk regnbue i det vi satte i mars.
Etter en times rask gange var vi oppe i den delen av Finnemarka der det er tilnærmet urørt natur og man må følge reglene for ferdsel i naturværnområdet.
Når vi kom frem til det nederste av De pene tjerna begynte det å bli skumring og vi fant det best å slå leir der før det ble for mørkt.
Været og temperaturen var upåklagelig, og stemningen var høy når det viste seg at også her var det mobildekning🙄🤯🥳
Etter mat og så mange skrekkhistorier at det føltes tryggest for de fleste og ligge tett under tarpen, og ikke i hengekøye, sovnet alle omsider.
Mandagen opprant med klarvær og sol, nydelig temeratur i lufta som i vannet. Men før vi skulle gå videre opp til det mellomste og øverste av de pene, tok jeg og Lothar oss en runde rundt det nederste for å sjekke omgivelsene:
Etter en enkel frokost dro gikk vi opp til de andre to pene for å prøve fiskelykken og badevannet. På det øverste prøvde vi noen kast med stanga, uten annet resultat enn et par napp og en sluk mindre. På mellomste var bunnen lengre ned og tilgangen på fine plasser og stå og kaste med stang mye bedre, men heller ikke her ble det noen fangst. Men badevannet var upåklagelig og med naturlig badetrapp ble det mange dukkerter her på både gutter og hund.
Etter retur til leir og en kjapp lunsj, satte vi nesa nedover, fant syklene igjen ved Fallet og suste ned til Bilen igjen.
Alle var enige om at det hadde vært en strålende tur!!😊💪🏻🐕🦺🚵🏼♂️🚵♀️🚵🚵🏼♂️
Trykk på linken under for film:
Så ble det omsider en tur til Mørkgonga. Alle gutta, og Anne, var klare, med drikkeflasker og mobilkameraer, for og komme seg opp og knipse bilder på en av årets instahits for instaturister.
Når vi kom frem til den beskjedene parkeringsplassen som er tiltenkt de som vil gå opp til Mørkgonha, Gyrihaugen eller Retthella, var det smekkfullt og det sto lange rekker med biler i begge retninger langs veien. Men Lothar minte meg på at «hvorfor ikke gå opp traktorveien som vi kom ned forige helg», da vi kom ned etter og ha kommet gjennom Krogsskogen fra Sollihøgda. Så vi kjørte noen hundre meter tilbake og fant en fin p-plass litt opp i veien vi skulle følge oppover.
Halvveis opp i lia kom vi inn på stien og fortsatte oppover opp til krysset der man kan velge og gå det bratte alternativet, som fører opp til og igjennom selve skaret i lavaplatået, som utgjør Kroksskogen – Mørkgonga.
Men her viste det seg at det skulle bli både hardt, vanskelig og spennende. Her var det mye løsmasser og stein som kunne løsne og rase nedover. og særlig Lothar var ikke vant til å ta slike hensyn så vi andre måtte fange små og store steiner han sparket løs, så det ikke skulle suse videre og treffe andre som var på tur opp eller ned.
Når vi kom på toppen ble vi møtt av mange folk og bikkjer, som var klare til og forevige opplevelsen.
Etter å ha nytt den mektige utsikten og ha tatt mange bilder samt en rask lunsj var vi klare for nedstigningen, men valgte da den mer «fornuftige» veien og kom inn på stien der jeg og Lotar hadde tatt oss ned for en uke siden.
Det kan også være morsomt å lese info plakatene som er satt opp på slike steder!? Viste du at at dette er en del av Oslo-fletet og stammer fra en tid da området lå delvis under vann for ca. 400-500 millioner år siden…… Og viste du at Barlind en den foretrukne tresorten og lage en bue av….?🏹
Etter en lang sommer med mye nattelig bilkjøring og der Lothar har hatt bursdagsselskap, med vil festing og høye biffer, mens jeg har forsøkt å dekket alle utgiftene….🥳🥩💸, er vi igjen i gang med å skrive om turer og friluftsliv. Så nå blir det altså «payback time» for Lothar, i form av flere og lengre løpeturer!🐕🦺🚴🏻♂️
Vi har lenge hatt lyst til å sykkle i Nordmarka, og som alltid, starter det med en prolog på innskytelse, om ikke i Nordmarka, så på Krokskogen.
Vi kjørte til parkeringen bak Sollihøgda kapell, fant en plass der, som vi følte var utenfor området til Europark, og lesset av sykkel og ikke særlig mer enn det. Det skulle vise seg og være en dårlig strategi, etter at vi valgte en trase på sti og ikke grusveien mot Sørsetra, kjente jeg plutselig at steinene føltes mer en vanlig der vi suste av gårde på en super sti på en gammel kjerrevei. Men det var ingen tvil om at vi hadde punktert og hadde bare en hurtigfix boks og hjelpe oss med.
Når boksen med tetningsmiddel var fylt i bakdekket og underlaget igjen ikke føles like godt opp i ramma, passerte vi Sørsetra og noen beitende hester. I nak hodet hadde vi egentlig et mål om og komme oss til Mørkgonga, og så returnere til Sollihøgda via Lommedalen. Men når vi hadde passert Kleivstua og nærmet oss Gyrihaugen begynte det igjen å bli lite luft i bakdekket, og vi hadde ikke flere hjelpemidler og ty til😬 så vi måtte endre planene og tok raskeste vei ned til Steinsfjorden og greide akkuratt og syklet til Esso stasjoene på Sundvolden før dekket var helt flatt og mørke falt på.
Så tok vi fatt på siste etappe fra Sundvolden på sykkelsti opp til Sollihøgda.
….må også gåes først!