Vinter i Finnemarka 2022/2023

Vinter’n er fantastisk i Finnemarka!

Etter en lang høst med mye jobbing er vi klare for vinter’n i Finnemarka. Målet var og reise til andre steder og blogge fra, men både jobb og privatliv tilsier at vi kommer til å tilbringe mye tid i Finnemarka også denne vinteren.


Årets første vintertur, 23.11

Dagen tur i nysnø gikk som seg hør og bør til gapahuken på Nordsneisa. Vi fant frem fjellskia og la i vei oppover veien mot Ulafoss. Med -1 i lufta og ski som ikke hadde fått det stellet som de fortjener, til tross for at de er 30år gamle, så ble det mye kladder under skia. Men lysten til å gå på ski var så stor, både hos Lothar og meg, at vi fortsatte ufortrødent videre med de skia vi hadde på.

Flott føre på veien opp mot Ulafoss.

Det vil bli flere blogg innlegg fra Finnemarka i vinter og vil bli lagt ut løpende under her.

Årets første skitur


Årets første i preppa løyper, 24.11

P

-1 i lufta på Eiksetra i dag, løypene til Skimten og Tverråsen ble preppet i dag, føret var upåklagelig og løypene var helt OK – litt løse for Lothar, som ikke var oppsatt med ski, og myrene var ikke helt tilfrosset så vi tråkket igjennom flere steder. Men alt i alt en fin start på sesongen!


Tverråsrunden x 2, 25.11

lett snø og 0 grader i dag, kun Tverråsrunden som var kjørt så da ble det den 2 ganger.

Tverråsrunden x 2


Spor…, 28.11

…til målet

Nå er det jo flere av oss som er enige i at VEIEN er målet, men et sted skal jo veien gå….. da er det kanskje lurt å ha noe og gå etter😝

På dagens tur ble det nok en gang klart at uten sti og uten kart må man bruke andre «hjelpemidler» for å komme ditt man har tenkt seg!

Når jeg er usikker på hvor stien går videre og trenger litt Intel på hvor stien under snøen går roper jeg stadig oftere på Lothar. Enten kommer han mot meg på stien eller så fortsetter han videre på den, dette slår aldri feil! Denne egenskapen hadde Treff også – de vet hvor stien går, under snøen, tidvis føler jeg at jeg har den samme evnen selv, men det er helst de dagene jeg eller føler meg «bulletproof» og det er slett ikke hver dag! Men Lothar, som Treff, er aldri i tvil!!

Lothar finner alltid stien!

Tenkte jeg skulle skrive noe fornuftig om å ha «spor» å følge, som små blå merker på trær og steiner:

Men som så mange ganger før- et bilde sier mer enn tusen ord.


Fra grønne plener til snø i skogen, 29.11

vi er så heldige at vi bor tett på marka, samtidig som vi bor nede i en vakker dal. På få meter og minutter kan vi stige mange høydemeter. Derfor kan vi starte en tur med grønne plener rundt oss og etter kunn kort tid være blant snøtunge trer.

Til skogs


Fet tur til Spiraltoppen, 30.11

Drammen by night

Mildværet holder seg, så da ble det sykkeltur i dag🐕‍🦺🚴🏻‍♂️

Fet tur


Skøytetur til Åsvanna, 2.12

Plutselig oppdaget vi at løypa fra Kanada var preppet – det er den beste skøytetraseen i sørlige Viken, og om du vet den er nypreparerte er det ulovlig og ikke gå en tur på skøyteski….⛷️😅 Vel det burde det være i alle fall være…..

Vi heiv oss i hvert fall i bilen og suste opp til Rustanveien, men – det var ikke noe snø…..😣 Men etter å høre med ei med skilue og i ferd med å starte bilen, fikk vi greie på at men måtte gå det første kvarteret opp veien for å treffe på løypa, vi gikk jo her forrige onsdag, da var det ikke preppa men mye snø, etter det har det vært mye mildvær så overraskelsen var stor da vi så at løypa var kjørt:

Løypa var kjørt i dag

I skrivende stund er klokka blitt over 24:00 og i følge «skisporet.no» var nedre del av løypa kjørt for 12 timer siden – vi var der ca. 17:30. Så vi kunne altså ha gått i dagslys, men tur med hodelykt er en meget god erstatning!


Sykkeltur til Fallet, 4.12

Vi hadde lyst til å utnytte den fine løypa som er kjørt fra Dammyrdammen og nordover, så vi tenkte at vi kunne prøve å sykle. Så vi dro tidlig om morgenen, mens det ennå var mørkt for å komme foran alle som skulle gå på ski. Med -3 og opphold holdt løypa seg har og fin, og syklingen gikk uten problemer. Men når vi kom til Ulafoss fant vi ut at vi heller enn å sykle opp til Sneisene skulle ta en tur til Fallet. Hit var også løypa eksepsjonell og med Lothar foran gikk turen inn som en lek. Da vi kom frem fant vi deg for godt å gå inn i hytta og fyre opp i ovnen. Det gikk som det måtte gå – varmen steg og både Lothar og jeg sovnet på hver vår brisk etter en liten brunsj. Fallet er ei hytte som Statskog eier men er åpen for alle, her kan du ta med deg en matbit og tilpasset med ligge over om hytta er ledig. Etter vår erfaring er den oftest det. Vi fant i hvert fall roen noen timer her i dag før vi bestemte oss for å sykle på skaren ned veien på østsiden av Tverrelva tilbake til P-plassen på Rustanveien.

Omtrent slik ble ruta i dagCounterclockwise, 6.12

Knallhardt før med et par cm. puddersnø lagde magisk stemning ved Tverråsutsikten i kveld!❄️🌨️🗻

Tverråsutsikten
Mot klokka


Kald skøyting til Fallet, 7.12

Med 12minus, og første gang så kaldt i vinter, skulle man tro det var best å holde seg hjemme, men med skikkelig pels og tilsvarende bekledning var det ikke noe problem å gå en tur inn til Fallet og tilbake. Det eneste som var utfordrende var isingen i jekslene som er under behandling på DOF på UiO. Men den vendte seg også til det kalde miljøet etter noen minutter.

Det eneste som absolutt ikke ville være med på en slik kald tur var telefonen som skulle dokumentere turen. Så den takket for seg i siste bakken opp til Ulafoss, da ble resultatet slik:

Kald skøytetur, men allikevel fantastisk!


Trått føre opp Dritabakkene, 11.12


-8,5 ved Eggekollen og 22:30 var det ingen på P-plassen der lysløypa begynner så vi tok kjangsen på å gå derfra. 2cm med dunsnø gjorde turen litt mindre «knallhard» en hva underlaget tilsa. Men kommer det snø snart vil det bli suverene forhold nå når sålen er så har å fin.
Ellers -11 og glitrende litt høyere opp, rundt Tverråsrunden, Lothar takler både hardt føre og kulde som en mann….😝🤓🤫🙄

Kald fornøyelse


Jogging for JULA, 13.12

Nydelig snøvær etter all Lucia-feiringen i dag, og Posten.no melder om pakke for henting på REMA. Bilen står på bukker med defekt hjullager så da var gode råd dyre…. men ikke dyrere en at det var bare å ta på joggeskoa vi kjøpte i høst – med høye sider i neopren – se her. Det fungerte som bare det med tykke Lars Monsen sokker i! Begge deler kjøpt på Magasinet.


Offpist til Storsteinsfjell, 17.12

4 dager er for lenge mellom hver tur for Lothar og altfor lenge for meg! Ski ferdigheter og form er ferskvare og etter 4 dager merkes det at kroppen er stivere i alt fra stavtak og fraspark til utforkjøring, men etter noen km. kommer balanse og koordinasjon tilbake, men dersom man går hver eller annenhver dag føles det ikke slik!

vel uansett en super tur til Storsteinsfjell via Skimten i kveld, løypa var ikke kjørt i dag hele veien, men man trenger ikke helt ny kjørte løyper for at turen skal bli en suksess!!


Førjuls jogg 21.12

Dårlig vær og bilen på verksted legger en demper på både lysta og muligheten til å gå mer på ski, men hvis det ikke blir mildere nå vil det fortsatt være fantastisk i Finnemarka i Jula!! For to dager siden ble hele løypa for Hauer’n kjørt opp så vi håper at vi får gått fra Kanada til Egge i løpet av Jula!!Takk for friheten 26.12

Nykjua bautaen

Dagens tur gikk fra Trolldalen til Vesle Nykjua, på løyper med 3cm snø med islag på toppen -1 og med regn og sludd. Fatbike på dette føre var helt riktig!! Med nye GTX-bukser jeg fikk av gutta til jul og kaffe på nymalte bønner fra Tuva og Vegard gikk turen som en lek!!!!

Det snødde bikkjer og katter på Vesle Nykjua

Nykjua bautaen

Trefningen ved Nykjua fant sted ved Nykjua i Finnemarka den 10. mars 1945, altså mindre enn to måneder før slutten på andre verdenskrig. Under en razzia ble to mann fra Milorg drept, og to tyske soldater falt også. 
Stedet ligger i Lier kommune, nær grensa til Modum, i et område der Milorg hadde stor aktivitet. Det var to slipplag, altså grupper som tok imot flyslipp, forlagt på ei hytte ved Nykjua og ei ved Tverråsaksla.

Kilde: Lokalhistoriewiki.no
Trolldalen – Nykjua


Lang dags ferd mot natt 28-29.12


Tur/retur Fallet

På grunn av et motvillig hjullager og en ødelagt bakaksel ble det en sen, men ytterst tiltrengt, tur til Fallet og tilbake på en hobby «Er’e mulig å jobbe så treigt»bilmekaniker og en «jeg tror jeg dauer av kjedsomhet» – trekkhund. 🐕‍🦺🔧🗜️🪛🧰🙄😬😅

Men, som alltid, når enden er god er allting godt!

Frem og tilbake


Godt Nytt År 1.1

Så var vi i 2023 – nye julekiloer må trimmes vekk, og vi startet med en aldri så liten tur på bena opp til Gapahuken ved Lelangen.


3.dags-samba

Med -16grader, men i strålende vintervær fant vi endelig en anledning, etter nyttårsfeiring, besøk på kjøpesentre og legetimer, til å gå ski sammen.

Med litt mer en vanlig skiklær og nyinnkjøpte skihansker av typen «tjukke» la vi i vei på knallharde, men velpreparerte løyper, opp mot Løken å Vrangen. Vi håpet på at det var løype over isen, men ingen hadde våget seg ut på isen tidligere i sesongen, men det forventes at noen kjører løype her snart?! Og særlig hvis temperaturen holder seg lav fremover.Kveldstur over Tverråsen 4.1

Med masse snø og ingen nyoppkjørte løyper fant vi allikevel spor etter en enkelt skientusiast som hadde gått opp Dritabakkene og tatt sløyfa rundt Tverråsrunden. Men litt inn på Måneskinsheia ble sporene borte for oss for her i åpent landskap ( hvor vi trivs best 🙂 hadde vinden slettet alle spor. Men tross for føyke og mørke – Lothar førte oss over med fjellstø kurs!Redningen fra snøkaoset….6.1

More is les….😉

Paradoksalt nok ble redningen fra snøkaoset i «lavlandet» og søke oppover til Eiksetra og ennå mer snø….. for skisporet.no kunne fortelle at det var ny preppa løyper opp til Lelangplassen og videre opp til Trettenkollen. Så for å komme oss vekk fra «galskapen» i «byen» gikk vi oss en tur der.Sammen er vi dynamitt 10.1

Mellom to perioder med mildvær og regn ble det kjørt løyper før i dag, med -5 grader var løypene knallharde men gnistrende! Det var noen dager siden vi hadde vært på ski så Lothar var superklar, og med han foran ble det stort sett staking på meg opp til Storsteinsfjell, tilbake til Skimten og langs Tverråsen.

Eiksetra – Storsteinsfjell – Skimten – Tverråsen – EiksetraSkimtheia i soloppgang 12.1

Say no more……🌞😎🪐

Lothar hatte ekstra fjerning i gangen i dag tidlig og vekket meg med et godlynt «roar» med en tydelig antydning til at det var på høy tid og komme seg ut og opp i marka til nypreparerte løyper, null grader og til fantastisk soloppgang 🐶

Så da var det ingen bønn, i skumringen ved 08:30 tida hadde jeg ikke annet valg enn å kjøre opp Eiksetraveien, betale 30,- i bompenger og spenne på ski og for hund. Men Lothar hadde, som alltid, rett – det ble en FANTASTISK tur!!!Tur før middag 14.12

Vi måtte strekke litt på bena og gutta ville trene på å gå med Lothar. Så vi tok turen til Trolldalen, her var det ikke kjørt spor på et par dager og da er det som regel ikke mye folk – slik at vi kunne trene uten sure tilrop – «ha kontroll på bikka du!», osv…….🐶😎😳😅Hauer’n løypa i revers 16.1

Med nypreparerte skøyteski og fullladet batteri på hodelykta lå alt til rette for årets hittil lengste tur på ski. I tett snø drev startet i fra Eiksetra og la vi veien mot Svarthavna og fortsatte videre rundt Vrangla til P-plassen ved Ulevann, videre tok vi en liten om vei via Korpetjern til Solbergvann. Så vis Kulpen, Mellomdammen og Nærdammen, opp forbi Marivannet, mellom Goliaten og Ytre Langvann og opp til Tverken. Så tilbake over Tjuvtjernheia, myrdraget på Tverråsrunden, ned Dritabakkene og akebakke ved Eiksetra. Vi har senere funnet ut at vi har gått Hauer’n løypene revers, med unntak av runden rundt Vrangla og den ekstra sløyfa over Korpetjern.Mye snø og myke løyper 18.1


All nedbøren som kom som regn og sludd i lavlandet hadde kommet som snø i høyden. Siden mandag kveld måndet ha snødd nær en halvmeter oppe i marka, med den følge at, selv de nypreparerte, løypene var ganske myke. Noe som betyr at en mann på 110 kg+ også en hund på 30 kg ikke får samme responsen fra underlaget! Så til tross for fantastisk innsats fra Finnemarkas løypekjørere, ble det en tung tur på nesten 2,5 mil i kveld.


Kanada – Egge 19.1

Nykjørte løyper fra Kanada til Egge måtte prøves. Lothar fikk fri i dag siden han jobbet så hard i går. -6 og veldig trått føre, men allikevel, som alltid, en herlig tur!!

Ved Lelangen

Kårevannsrunden på fjellski 24.1

Vi har lenge hatt lyst til å prøve løypa til Finnemarka trekkhundklubb rundt Kårevann. Her fikk Lothar prøve og løpe i løyper som var langt mer opptråkka en han er vant til, men han fiksa det fint! Men i trang hundeslede-løype ble det noe mer passivt å gå på ski etter. Men en fin avveksling fra super-preppa langrennsløyper!🐕‍🦺⛷️


Vaffeltur til Svarthavna 28.1

Det har blitt litt mye kos det i siste og stive ledd og muskler etter solotur den 19. så vi måtte prøve en liten tur for å løse opp i knirking i ledd og spenning i sener. Vi fikk se at det var kjørt løype på venstre side av veien fra Eggevollen til Martinshaugen. Så vi stoppet der og susa oppover på gamle løyper som var steinharde og det var masse tredryss som hadde frosset til is, det resulterte i sesongens første og andre fall, men ingen andre skader en såret stolthet og litt blå skinker, samt øyehimmling fra Lothar, som mente det måtte gå ann og holde seg på beina! Når vi kom til Martinshaugen tenkte vi at vi like gjerne kunne ta vann veien over Garsjø, det var ikke mange spor men med hard skare på toppen gikk det veldig greit når man hadde 30kg kraftpakke til å trekke seg over.
Det blir forøvrig siste passering over isen for denne sesongen da Garsjø og Løken skal tappes ned pga. forestående rehabilitering av demninger det er funnet svakheter ved.


Forræderisk skiløype 31.1


Alt lå til rette for en fantastisk sykkeltur på knall harde løyper med et lett dryss av snø. Men knall harde løyper til tross, de var meget forræderiske – vel i alle fall litt forræderiske….😊

Det viste seg at den harde overflaten skulte en myk dyne av løssnø som vi til stadighet falt ned i når farten ble for lav. Den store skrekken var at til den harde hinnen skulle gi etter også når vi hadde farten oppe og det dermed skulle føre oss til den skjebne at vi skulle stupe over sykkelen og møte det harde med tryne først. Men heldigvis er det slik fatt at bakdelen på sykkelen er tyngst når en mann på over 100kg sitter på, så det som skjedde var at bakhjulet slo igjennom først og framhjulet hold seg «flytende» til farten var så lav at noe stup over styret ble unngått 😬🤤🤭

Men etter Saga, på stykket mellom de to veiene som begge går til Glitrevann, ble hyppigheten på løypekolaps så ofte at vi fant det best å ta veien ned til Sjåstad og Baneveien hjem.


Før bursdags trim 3.2

Gratulere med dagen til Sigurd, 12 år i dag, og vi var bedt på lag med pizza og donuts. Så vi skyldte på det da det ble en kort tur på skøyteski i herlige løyper med nysnø og snødryss.


1/2 Hauer’n 5.2


Halvannet døgn etter selve løpet måtte vi prøve oss i løypa og gikk en av to runder i løypa til Hauer’n. Hauer’n er et klassisk løp, men jeg gikk med skøyteski og trekkhund, så tiden kan selvfølgelig ikke sammenlignes med å gå alene på klassiske ski. Vinneren av halvHauer’n i år gikk på 1:15:15, så vi har mye trening foran oss om vi skal hamle opp med han🐕‍🦺⛷️😊 Uansett er det moro og oppleve løypa som løpet går i!

Lelangen-runden 6.2

Eiksetra – Svarthavna – Trettenkollen – Lelangen også kalt Lelangen-runden.

Det er hard i løypene nå, men løypa over Trettenkollen er kjørt relativ skjelden og er først nå blitt så fast, men fortsatt myk til at man får herlig responsivt fraspark😊⛷️🐕‍🦺

Nydelig utsikt fra Trettenkollen!

Osv osv….😊

8.2
15.2
23.2
24.2
26.2
28.2
3.3
6.3
8.3
10.3
11.3
16.3

Epilog 19.3

Da er det vår – i hvert fall i følge oss i «på tur» Finnemarka er trålet på langs og på tvers også i år, fordi om ikke turen fra Breili til Drammen Torg ikke ble en realitet i år heller….. Det er logget 45 turer i vinter, den lengste på 37,7 km og den korteste i, i dag, på 5,1km – Siste stavtak ble satt i lysløypa fra Eggevollen til Martinsløkka og ned igjen, da var snøen så råtten at Lothar sa «dette gidder jeg ikke mer! Men en og annen frostnatt kan nok få oss til å prøve skiløypene i fantastiske Finnemarka igjen, men for oss vil det da uansett være VÅR!!!!’🌸

Epilog 2

Vinteren slipper ikke taket, og vi har gått ennå flere turer på ski i Finnemarka. Og flere turer planlegges i påsken som har så vidt kommet i gang. I går snødde det, til dels kraftig, og på morgenen nå på Langfredag ser løypekartet slik ut:

Så både Lier, Drammen og Øvre Eiker er i gang med å preparere løyper for ivrige skiløpere.

Vi er nå oppe i over 50 turer i Finnemarka i vinter og, som sagt, flere vil det bli før snøen er borte.

Alt i alt har det vært en av de beste vintre i Finnemarka, skiføret tatt i betraktning!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *