Broene i Nordmarka

En triologi av Lothar de Berg.

Det ligger tre hengebroer i Nordmarka en ved Trofosskloppa, en ved Haklokalven og , den mest kjente, ved Bjørnsjøhelvete. Planen vår er og gå til dem alle i løpet av høsten.

Trofosskloppa

Etter mye jobbing i sommer er det blitt lite tid til tur, men så fikk vi et spark i baken når vi fikk oppdrag i Sørkedalen og serviset seg at det var bare noen få km. fra der vi jobbet og til en av hengebroene nemlig den ved Trofosskloppa. Så da er vi i gang med triologien om bruene i Nordmarka.

Trofosskloppa ligger over Langlielva, som ligger godt inn i Sørkedalen på vei opp mot Heimtjern, Kringla og Lamglivannet. Vi parkerte ved utfartsparkeringer i enden av Xinoberveiem, der Langlielva og Hegglielva møtes og blir til Sørkedalselva. Den første kilometeren er på grusveien som går forbi bommen på Langliveien, hold to ganger til høyre så kommer man inn på en eldre vei med grass i midten.

Da er det bare en kilometer igjen så kommer man til brua. Til vår skuffelse var den ikke holdt vedlikehold og var dessverre ikke mulig og krysse.

så vi måtte gjøre vendereis og fant heller en sti som gikk opp til Kjelsåkulpene. Og fant ut at vinteren er på vei.

Men, som Lothar sier – da er i ihvertfall i gang med å høste hengebruer.

Bjørnsjøhelvete

Med bilen sneket opp forbi Svartorsetra innerst i Sørkedalen ble det gjort klar for anmarsj mot Bjørnholt, som ligger helt syd ved vannet Bjørnsjøen i Nordmarka, lett tilgjengelig fra Maridalen. Men vi tok altså utgangspunkt i Sørkedalens østlige område etter at vi hadde blitt kjent her pga. nattlige bravader, både for Pernille og andre som trengte vår assistanse…..

Lothar var, som vanlig, klar for dyst, da han ikke hadde deltatt i nevneverdig grad tidligere på stintet, men for et er engasjement han viste når det gjelder og komme seg til ulendte plasser vi finner det for godt å oppsøke!!!

Vi satte i mars mot Kobberhaughytta i restene av snøfallet sist uke, og høye støvler var og foretrekke da det var veldig vått i marka.

Etter hytta tok vi fatt på selve kobberhaugene, dessverre var været grått og tåka lå lavt så vi fikk ikke særlig utsikt fra haugene, men etter en liten rast stupte vi ned dalen mot Bjørnsjøen. Her kom vi til en demning vi måtte gå over og fortsette opp trappene opp mot Bjørnhold og Nordmarka skole. Bjørnhold et er bevertningssted og man kan få leie kanoer her for en tur på Bjørnsjøen. Skolen er en ungdomsskole med undervisnnngstilbud til ungdom som ønsker er alternativ til vanlig skole.

Men ved vår passering, så vi verken noe til servering eller ungdommer. Men Gamlenordmarka veien fant vi, og nedover den et par kilometer fant vi også stien som gikk ned til dagens destinasjon og hengebru nummer to – Bjørnsjøhelvete.

Passeringen gikk, bokstavelig talt, knirkefritt! Broen er nylig satt i stand og gjennoppstått med en «fylkeskommunal standar» og hvis du først kommer deg ned stien, som var det mest hasardiøse med turen, kan alle, både liten og stor, på to eller fire ben, passere uten noen form for vanskeligheter!

På vei tilbake ble vi minnet på hvor bynært vi var, med Oslo i horisonten, og mektige Tryvannstårnet godt synlig fra Sørkedalen:


2 Kommentarer på “Broene i Nordmarka

  1. Hengebrua over Trofosskloppa er helt grei å gå over, man må bare være litt varsom, har gått der flere ganger, senest 6/6-24, også bikkja mi
    Det er 4 hengebruer i Nordmarka, den siste er over elven mellom Bjørnsjøen og Østre Fyllingen (den er nok enda mer sliten enn Trofosskloppa, men har testet ut den også ved et par anledninger)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *