Liertoppen – Skapertjern – Gullhaug – Spikkestad – Liertoppen

Gratulere med dagen – til Sondre og Norge!!🥳🇳🇴🙋‍♂️

Lothar syntes det var blitt litt mye pølse og is i løpet av dagen og mente vi kunne ha godt av å bevege oss litt……😳 Så vi lasta opp sykkelen på bilen, med nyinnkjøpt skilt for å henge bak sykkelen, etter at vi ble stoppet av onkel politi i helga!

Bilen er nå lovlig – håper vi…..👮‍♂️

Fra Gjellebekk på Liertoppen krysset vi over marka på grusveier, stier, klopper og traktorveien til Gullhaug og gamle Lierbanen. Her kom vi over den gamle molybdengruven(e) i Sørumåsen:

I Sørumåsen kan man finne rester av et stort gruveanlegg. Både gruvesjakter, steinfyllinger og mange murrester etter ulike anlegg er fortsatt godt synlige. Sørumåsen består stort sett av Drammensgranitt. I granitten finner vi imidlertid det sjeldne mineralet molybden. Molybden ligner bly, men er litt lettere. Bly smelter ved 327 grader, mens molybden smelter først ved 2620 grader. Molybden er bløtt og smidig. I stållegeringer gjør molybdenet materialet hardere og seigere. Det er også meget motstandsdyktig ved høye temperaturer og blir brukt til rakett- og jetmotorer, kanoner, spesialverktøy og smøremiddel. I aluminiumsindustrien inngår også molybden som en viktig bestanddel fordi det gjør produktene mer smidig. De første funnene av molybden i Sørumåsen ble gjort allerede i 1918. Da ble forekomsten mutet og registrert hos bergmesteren på Østlandet. Å mute betyr å melde fra om funnet og søke tillatelse til å sette i gang drift. Driften i Sørumåsen startet trolig rett etter at funnene ble gjort, men den varte bare noen få år på grunn av nedgangen i konjunkturene etter første verdenskrig.

Kilde: Lier opplevelser

Så fortsatte vi gjennom sykkeltunellen til Spikkestad og så tilbake til Liertoppen.